Foredrag og moderation

Du kan booke mig til foredrag, workshops, som moderator eller interviewer.

Debat i tv-programmet Deadline om generationsspørgsmålet

BOOK ET FOREDRAG

Jeg holder foredrag og workshops om litteratur, filosofi, politik, medier, essayistik og Frankrig – og jeg tager også imod bestillingsopgaver.

Jeg stiller også gerne op som paneldeltager i debatter, samtaleformater eller lignende.

Her er nogle eksempler på foredrag. Listen er ikke udtømmende.

Kontakt mig for at aftale nærmere om pris og format. 

Foredrag

Er klassesamfundet tilbage?

Klassesamfundet er tilbage på dagsordenen. I hvert fald hvis man ser film og læser bøger. Men har det egentlig nogensinde været væk?

Kigger man på litteraturen er der ingen tvivl: Vi bor alle i vores klasse, ligesom vi bor i vores sprog. Klasse handler om kamp, om skam og fortrængninger, om psykologi og sociologi, om os selv i forhold til de andre, og ikke mindst om vores ophav, der bliver ved med at leve videre i os,  ligegyldigt hvor meget vi forsøger at slippe væk fra det.

Litteraturkritiker og journalist Matthias Dressler-Bredsdorff præsenterer et foredrag, hvor vi skal se nærmere på tidens vigtigste litterære perspektiver på klassediskussionen – med et internationalt og filosofisk udblik, der runder såvel Karl Marx som sociologen Pierre Bourdieu.

Vi skal dykke ned i nobelprisvinderen Annie Ernauxs sociale selvbiografier, kigge nærmere på Édouard Louis overvejelser om forholdet mellem kultur, seksualitet og socialt ophav, samt diskutere, hvad forfattere som Glenn Bech og Yahya Hassan kan fortælle os, om hvad klasse er, og ikke er, i Danmark i dag.

Læs min leder i Dagbladet Information om Edouard Louis og klassespørgsmålet i Danmark

Annie Ernaux

Annie Ernaux er en af det moderne Frankrigs vigtigste kronikører. Med udgangspunkt i sit eget liv har forfatterinden gennem snart seks årtier vævet en unik fortælling om sit land og de mennesker, der bor i det. Ernaux’ mission er at give krop og liv til de stemmer, der ellers har tendens til at forstumme og at nedbryde murene mellem litteraturen og den sociale verden, individ og fællesskab. Ernaux har fornyet fiktionen ved at skrive en ny tids kollektivromaner om det enkelte menneske – sig selv.

Oplev et spændende foredrag med kritiker og tidligere lektor ved Sorbonne, Matthias Dressler-Bredsdorff, der både har interviewet Ernaux og skrevet om hende ved flere lejligheder. I løbet af halvanden time tager vi på en gennemflyvning i forfatterskabet og dets temaer – barndommen, kvindeerfaringen, den fælles erindring og glemsel – alt imens vi kigger på, hvad Ernaux kan lære os, ikke bare om det moderne Frankrig, men om Europa og romangenren som sådan.

Læs mine interviews med Annie Ernaux i Dagbladet Information og i Politiken

Det planetariske menneske

I 1939 spurgte Bertolt Brecht:

»I de mørke tider
vil der da blive sunget?«

Og svarede selv:

»Ja, der vil være blive sunget
om de mørke tider.«

Kigger man på samtiden, er det, som om kunsten og litteraturen i disse år hjemsøges af et nyt, næsten fluorescerende mørke. Vores tekster og billeder handler om det enorme og det nære, om det jordiske og det private. Ikke sjældent på samme tid. Øjeblikket er sammenblandingernes, perspektivforskydningernes og besværets.

Dette foredrag handler om det: vores tid. Klimakrisen, den økologiske bevidsthed, og hvad det gør ved os som mennesker. Fra et etisk og et eksistentielt perspektiv.

Med litterære, filosofiske og kunstneriske eksempler spørger Matthias Dressler-Bredsdorff om et nyt menneske i disse år er ved at blive født: Det planetariske menneske.

Læs min leder i Dagbladet Information

Udendørsforelæsning på Sorbonne i forbindelse med at politiet har blokeret universitetet. Forår 2021.

Moderation og interview

Skriv til mig